Om Garnet

Indigo farvning
Syrefarvning
Tørring
Syrefarvning
Syrefarvning
Speckles
Indigo til tørre
Previous slide
Next slide

Om garnet:

Fremstillingsproces:

Jeg plantefarver garn med rene, naturlige produkter. Jeg plukker de fleste af mine planter nærheden af hvor jeg bor. Det vil sige omkring Tuen, Tversted og langs vestkysten omkring Skiveren.

Indigo importeres fra Japan og Cochenille fra Mexico, da de ikke findes Danmark.

Jeg farver på garn, som stort set kun indeholder uld, alpaca, cashmere, yak, hør, mohair og silke. Der er lidt nylon i mine strømpegarner for holdbarhedens skyld. De fleste af mine garner er ikke superwash-behandlet. Se mere under de enkelte garnkvaliteter.

Det er vigtigt for mig, at fårene bliver behandlet godt og derfor er alt mit garn mulesingfrit.

Miljøvenlig plantefarvning:

Jeg plantefarver mit garn ud fra et princip om at arbejde så miljøvenligt som muligt. Fx genbruger jeg vandet fra farvningen til at vande min have med, så det ikke går til spilde. Hvert enkelt fed er håndfarvet af mig med respekt for processen og miljøet.

Jeg nyder at kunne fordybe mig i arbejdet med garn og planter.

Farveprocessen starter med at jeg plukker de planter, jeg har valgt til dagens farvning. Derefter koges plantesuppen og køles ned. Dagen efter sies suppen og garnet farves. Efter skylning, tørring og vask er garnet klar til at få banderole på og til at komme videre til dig og dit nye strikkeprojekt. Ind i mellem plukker jeg mere end jeg skal bruge, den enkelte dag. Disse planter tørres, så jeg også kan farve om vinteren. 

Syrefarvning:

Når jeg syrefarver garn benytter jeg udelukkende Øko-Tex certificerede farver og farven fixeres derefter med økologisk eddike. Farverne er ikke naturlige men alligevel fremstillet så giftfri som som muligt. Ligesom der bruges mikrosmå mængder farve. Fx bruger jeg under 1 gram farve til at farve 100 gram garn.

Rart at vide:

Alle mine garnkvaliteter kan kombineres og strikkes sammen på kryds og tværs. Inden du går i gang med dit strikketøj, er det altid en god ide, at lave en strikkeprøve. Hvis du vasker din strikkeprøve, giver den et mere retvisende billede af hvordan de forskellige kvaliteter arbejder sammen. Det meste garn er meleret i farven. Hver batch (4-5 fed garn) er unikt, det betyder at farveforskelle mellem forskellige indfarvninger kan forekomme.

Jeg anbefaler at du køber nok garn til dit projekt, da det ikke er sikkert at helt samme farve rammes, når man farver med naturmaterialer.

Der kan forekomme overskudsfarve i garnet, og derved på fingrene når du strikker med det, det forsvinder ved første vask.

Ligeledes kan der være enkelte planterester, de forsvinder når garnet vindes op og når det vaskes efter forarbejdning.

Jeg anbefaler at du vasker dit strik i hånden med lidt uldvaskemiddel. Det er også godt at tørre dit strik liggende efter det er trukket i facon.

Selv i de samme farvebade, kan der forekomme små nuanceforskelle. Derfor anbefaler jeg at du strikker med garn fra to forskellige fed, eller fra hver ende af fedet, skiftevis en pind af hver. På den måde undgår du farveforskelle/pooling i dit færdige produkt.

Unikagarn